top of page

De overeenkomsten tussen Samenwerken en Organiseren: twee zijden van dezelfde munt

De wereld van organisatieverbetering en procesoptimalisatie kan complex zijn, met veel terminologieën en methodieken die variëren van LeanSixSigma en Lean-Agile tot Sales and Operations Planning (S&OP). Maar in essentie komen al deze technieken neer op twee centrale concepten: samenwerken en organiseren.

Beter samenwerken met totus consultancy

De fundering van Samenwerking

Samenwerken staat centraal in elk bedrijfsproces. Of het nu gaat om cross-functionele teams die aan een project werken of afdelingen die hun krachten bundelen om een gemeenschappelijk doel te bereiken, samenwerking is essentieel. LeanSixSigma en Lean-Agile zijn methodieken die precies dit beogen. Ze streven naar naadloze menselijke en systemische samenwerking door bottlenecks te identificeren, verspilling te elimineren en zodoende de waarde voor de klant te maximaliseren.


Organisatie: het kader van Samenwerking

Organiseren kan worden gezien als het kader waarbinnen deze samenwerking plaatsvindt. Zonder een goed georganiseerde structuur, is zelfs de beste samenwerking gedoemd te mislukken. Neem bijvoorbeeld het Sales and Operations Planning (S&OP) proces. Het is een proces dat vraag en aanbod op elkaar afstemt, waarbij samenwerking tussen verschillende afdelingen cruciaal is. Echter, zonder een georganiseerde planning en duidelijke communicatielijnen kan zelfs dit beproefde proces ineffectief worden.


Agile en SAFe: waar Samenwerking en Organisatie elkaar ontmoeten

Dit samenspel tussen samenwerken en organiseren komt wellicht het best naar voren in agile frameworks zoals SAFe. Terwijl agile het belang onderstreept van flexibele teams die samenwerken om snel op veranderingen te reageren, zorgt SAFe ervoor dat deze teams binnen een duidelijk georganiseerde structuur werken. Het gaat hier om het vinden van een balans tussen autonomie en structuur.


Waar Totus Consultancy het verschil maakt

Bij Totus Consultancy streven we ernaar om deze balans te vinden en te optimaliseren voor uw organisatie. Vanaf het eerste moment van partnerselectie, contractvorming tot de daadwerkelijke inrichting van processen, wij zorgen ervoor dat de principes van Operational Excellence niet alleen worden geïmplementeerd, maar ook worden geleefd.

Samengevat, het gaat niet zozeer om de keuze tussen samenwerken en organiseren, maar om het begrip dat deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. En het is deze verwevenheid die, wanneer goed uitgevoerd, leidt tot ware operationele uitmuntendheid.

Comments


bottom of page