top of page

Het Voetbalteam: Een Inspiratiebron voor Operational Excellence en Betere Samenwerking

In de wereld van bedrijven en organisaties is samenwerking van onschatbare waarde. Een team dat goed op elkaar is ingespeeld, kan bergen verzetten en buitengewone resultaten behalen. Om deze samenwerking te begrijpen en te verbeteren, kunnen we een kijkje nemen op het voetbalveld. Ja, je leest het goed - een sportteam is een bron van inspiratie voor operationele uitmuntendheid en betere samenwerking in organisaties. Laten we deze analogie eens nader bekijken.


Beter Samenwerken en Organiseren
Totus Consultancy

De Opstelling

Een voetbalteam bestaat uit elf spelers die elk een specifieke positie bekleden. Of het nu de doelman is die de laatste verdedigingslinie vormt, of de spits die het doel zoekt, elke speler heeft een duidelijk gedefinieerde rol en verantwoordelijkheid. Net zoals in een organisatie, waar elk teamlid een specifieke functie vervult en een bijdrage levert aan het grotere geheel.


De Organisatie

In een voetbalteam moeten de spelers weten waar ze moeten staan en wat van hen verwacht wordt. Ze moeten begrijpen hoe hun acties de prestaties van het team beïnvloeden en uitvoering geven aan hun taken: "op de goede plek staan". In een organisatie is het niet anders. Elk individu moet zijn of haar taken en verantwoordelijkheden begrijpen en weten hoe deze bijdragen aan de algehele operationele prestaties, c.q. uitvoering van de klant- en burgerbelofte. Duidelijke rollen en verwachtingen zorgen voor een gestroomlijnde samenwerking en helpen het team om beter te presteren. Als voorbeeld kennen we natuurlijk allemaal wel de chaotische slotminuten, waarbij de keeper in een alles-of-niets campagne oprukt naar de zestien van de tegenstander. Hoewel spectaculair om te zien, lijkt het vaak niet meer op voetbal, maar meer een casino. En 'kans' wil je juist zo min mogelijk ruimte geven als het gaat om excellente organisaties en de continuïteit van de klantbeleving.


Het Vertrouwen

Vaak wordt gedacht dat vertrouwen binnen een team ontstaat door informele activiteiten buiten het werk, zoals samen nog wat drinken in de kantine. Maar in werkelijkheid wordt vertrouwen binnen een team, primair opgebouwd door het vertrouwen in elkaars capaciteiten en de wetenschap dat iedereen zijn of haar taak op zich neemt. Terugkomend op het voetbalveld: als een verdediger altijd op de juiste plek staat, kan de aanvaller erop vertrouwen dat zijn teamgenoot zijn verantwoordelijkheden nakomt. Dit vertrouwen vormt de basis voor een sterke samenwerking en stelt het team in staat om als een goed geoliede machine te werken. Dit staat echt los van hoe iemand in de groep ligt. We kennen allemaal wel die ene speler, die in de derde helft pas tot z'n recht komt. Tijdens de wedstrijd geniet deze minder vertrouwen en zal deze vaker worden overgeslagen, hoe aardig hij of zij ook is. Dit komt het team als geheel, niet ten goede.


De Training

Een sportteam besteedt veel tijd aan training en voorbereiding. Ze oefenen tactieken, bouwen aan hun individuele vaardigheden en leren hoe ze als team kunnen opereren. Energieverspilling is uit den boze. In een organisatie is het niet anders. Training en ontwikkeling zijn essentieel om operationele uitmuntendheid te bereiken en betere samenwerking te bevorderen. Door middel van gerichte training, kunnen teamleden hun vaardigheden verbeteren en nieuwe vaardigheden aanleren die nodig zijn om te excelleren in hun functie en bij te dragen aan het succes van het gehele team. Het begin van excellent denken, wordt heel praktisch gemaakt binnen de LeanSixSigma methode, waarbij de GreenBelt al een stevig fundament legt voor betere teamprestaties.


De Overwinning

Op het voetbalveld draait alles om de overwinning. Het team streeft ernaar om samen te werken, elkaar te ondersteunen en doelpunten te maken. Als elk individu zijn verantwoordelijkheid neemt en vertrouwt op zijn teamgenoten, ontstaat er een harmonieus samenspel dat de kans op succes vergroot. Voor een organisatie geldt dat ook. Door te streven naar operationele uitmuntendheid en betere samenwerking kan het team als geheel zijn doelen bereiken en successen vieren. Het wordt er uiteindelijk echt leuker van.


Conclusie

Het sportteam biedt ons waardevolle lessen als het gaat om operational excellence en betere samenwerking in organisaties. Door de analogie tussen een voetbalteam en een organisatie te begrijpen, kunnen we leren hoe we duidelijke taken en verantwoordelijkheden kunnen definiëren, vertrouwen kunnen opbouwen en onze vaardigheden kunnen verbeteren. Laten we streven naar een team dat als een goed geoliede machine werkt, waar elk individu zijn unieke bijdrage levert en waar succes wordt gevierd als een gezamenlijke overwinning.

Comments


bottom of page