top of page

Operational Excellence: de basisprincipes

Operational Excellence is een belangrijk onderwerp voor organisaties, als gaat om het bereiken van efficiëntie en effectiviteit. Het vertegenwoordigd het gedachtengoed, waarbij alle aspecten van een organisatie geoptimaliseerd zijn, om zo de maximale waarde te kunnen creëren voor klanten en stakeholders. Maar wat zijn de basisprincipes van Operational Excellence en waarom is het zo belangrijk?


Totus Consultancy
operational excellence

Definitie van Operational Excellence

Operational Excellence is een manier van werken waarbij de hele organisatie gericht is op het optimaliseren van processen om waarde te creëren voor klanten en stakeholders. Het gaat om het continu verbeteren van processen, het elimineren van verspilling en het streven naar perfectie.


Waarom Operational Excellence belangrijk is

Operational Excellence is belangrijk omdat het kan helpen bij het verlagen van kosten, het verbeteren van de kwaliteit van producten of diensten, het vergroten van de klanttevredenheid en het creëren van een meer wendbare organisatie. Door de principes van Operational Excellence toe te passen, kan een organisatie efficiënter en effectiever werken en zich beter aanpassen aan veranderende omstandigheden.


Basis principes van Operational Excellence

Er zijn verschillende principes van Operational Excellence die kunnen helpen om de prestaties van een organisatie te verbeteren. Hieronder worden enkele van de belangrijkste principes besproken:

  1. Elimineer verspilling: Verspilling in processen kan leiden tot onnodige kosten, vertragingen en kwaliteitsproblemen. Door verspilling te elimineren, kan een organisatie efficiënter werken en waarde creëren voor klanten en stakeholders. Enkele voorbeelden van verspilling zijn overproductie, overbodige verplaatsing van mensen of materialen, wachten, en fouten.

  2. Implementeer continue verbetering: Continu verbeteren is een belangrijk principe van Operational Excellence. Het gaat om het systematisch en gestructureerd verbeteren van processen en het betrekken van medewerkers hierbij. Door voortdurend te leren en te verbeteren, kan een organisatie haar prestaties en concurrentievoordeel verbeteren.

  3. Bevorder samenwerking: Samenwerking tussen afdelingen, teams en medewerkers is essentieel voor het bereiken van Operational Excellence. Door samen te werken en te communiceren, kunnen processen naadloos op elkaar aansluiten en kan er meer waarde worden gecreëerd voor klanten en stakeholders.

  4. Streven naar perfectie: Het streven naar perfectie is een belangrijk principe van Operational Excellence. Het gaat om het continu verbeteren van de prestaties van een organisatie, waarbij gestreefd wordt naar de hoogste kwaliteit, efficiëntie en klanttevredenheid.

Voorbeelden van bedrijven die Operational Excellence hebben toegepast

Er zijn veel voorbeelden van bedrijven die succesvol zijn geweest in het implementeren van de principes van Operational Excellence. Toyota is een bekend voorbeeld van een bedrijf dat de principes van Operational Excellence heeft toegepast, en ook McDonald's, Ikea, Hema, Aldi en Wal-Mart staan bekend om het succesvol toepassen van Operational Excellence.

Comments


bottom of page