top of page

Samenwerken en Organiseren - De Sleutel tot Excelleren

Samenwerken en organiseren, twee termen die op het eerste gezicht misschien verschillend lijken, hebben in de kern veel overeenkomsten. Of je nu praat over het samenspel in een voetbalelftal, de behoefte van een kind aan rust, regelmaat en reinheid, of de noodzaak van structuur op de werkvloer, ze allemaal delen een gemeenschappelijke noemer: de behoefte aan een goed georganiseerde structuur om te excelleren.

working together as a team at Totus Consultancy
Better Together

De Fundamenten van Samenwerken

Laten we beginnen met het voetbalelftal. Elke speler heeft zijn eigen rol, maar het uiteindelijke doel is om als team te scoren en de wedstrijd te winnen. Dit vereist samenwerking, communicatie en een duidelijk begrip van de spelstrategie. Het team moet georganiseerd zijn, anders raken spelers in de war, overlappen ze hun posities en missen ze kansen.


Rust, Regelmaat en Reinheid

Wanneer we kijken naar een kind en de klassieke principes van rust, regelmaat en reinheid, zien we de behoefte aan structuur en organisatie. Kinderen gedijen wanneer ze een routine hebben. Deze voorspelbaarheid biedt hen zekerheid en stelt hen in staat zich op hun best te ontwikkelen.


Operational Excellence op de Werkvloer

In de zakelijke wereld is 'operational excellence' een term die vaak wordt gebruikt om de behoefte aan efficiëntie en voortdurende verbetering te beschrijven. Dit is waar ook de principes van LeanSixSigma en Lean-Agile van pas komen. Door gestructureerd te werken en processen voortdurend te optimaliseren, kunnen teams effectiever samenwerken en superieure resultaten behalen.

De kern van operational excellence ligt in het organiseren van werkzaamheden en het waarborgen van samenwerking op elk niveau. Of het nu gaat om Sales and Operations Planning (S&OP) om ervoor te zorgen dat de capaciteit en de vraag in balans zijn, of om het inrichten van geschikte governance structuren, het doel blijft hetzelfde: zorgen dat alles soepel verloopt en dat teams in harmonie kunnen functioneren.


Conclusie

Mensen hebben een inherente behoefte aan structuur en organisatie om te excelleren. Door te begrijpen hoe samenwerken en organiseren hand in hand gaan en door de principes van operational excellence toe te passen, kunnen we een omgeving creëren waarin iedereen op zijn best kan presteren. En dat is uiteindelijk wat we allemaal willen: excelleren in alles wat we doen.

Comments


bottom of page